mail@niekvangroenestijn.nl

Niek van Groenestijn( Nijmegen 1952 ) is als beeldhouwer begonnen en ontwikkelde zich later tot kunstschilder. 

 Als beeldhouwer maakte hij naast ander werk, voornamelijk vrouwentorso’s. Later ging hij ook mensen portretteren. Hij werkte veel in brons en polyester. Voor de Philips fabriek in Nijmegen maakte hij o.a. een bronzen aambeeld als verbinding tussen de oude en nieuwste werktuigen.

 

Eind jaren tachtig kreeg hij een nieuw atelier in het Utrechtse Sterrenboscomplex. In dit complex hadden naast een bronsgieterij, flamenco school, de Boulevard of broken dreams en twee televisie studio’s, een aantal kunstenaars een atelier.

Hier ontmoette hij artiesten die voor opnamen in de studio’s waren of kwamen optreden in het theater. Zo heeft Herman Brood wel eens samen met hem in zijn atelier geschilderd.

Het beeldhouwen maakte plaats voor schilderen en tekenen. Al snel ontstonden de eerste gezichten. Gek genoeg vooral mannen, die vrij sober ingehouden en met veel aardkleuren geschilderd waren. Maar omdat het atelier erg groot was ging hij steeds groter werken met grotere kwasten. Ook werden zijn kleuren steeds feller en opeens hing zijn atelier vol met gezichten van vrolijke dames. Een journalist die hem opzocht in zijn atelier zei: het lijkt wel of hij al die hoofden die hij vergat toen hij torso’s maakte nu heeft willen inhalen. Maar naast kleur en formaat kwam nu ook humor in zijn werk. Dit geeft de schilderijen extra leven. Het werden opeens echte dames, je kunt niet om ze heen, ze zijn zelfbewust en staan met beide voeten op de grond..

Het zijn de gezichten die hij tegen komt op straat, in het café, op de roltrap of de t.v. Dat maakt ze zo herkenbaar.

Eigenlijk van het begin af werden deze schilderijen met hun geheel eigen stijl enthousiast ontvangen, een groot aantal exposities volgde en ondertussen hangen op veel plaatsen de schilderijen van Niek van Groenestijn.

 

 

Contact : Niek van Groenestijn

               Koningin Wilhelmina weg 317

               3737 BB Groenekan

               tel. 0346 214167 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.